In mei bestond het NS logo 50 jaar
In 1968 zijn het logo, de huisstijl en ook de kleur van de treinen ingevoerd. Alles in het herkenbare geel voorzien van blauw logo. Nog steeds heeft het logo niets aan zeggingskracht ingeboet.
Baanbrekend design
In die tijd revolutionair en baanbrekend design. Het logo is ontworpen door de toen nog jonge (enfant terible) Gert Dumbar bij Tell Design. De breefing voor de ontwerper was; “Het gewenste bedrijfsbeleid moet eigentijds, mannelijk, niet ambtelijk, accuraat en dynamisch zijn. Tevens moeten er de letters N en S in voorkomen.
Het resultaat: De gele treinen en het iconische logo. Een logo zonder de letters N en S! Dumbar over de letters “Ik wilde daar vanaf. Ongelukkige vormen die met elkaar in conflict komen. Eindeloos heb ik ze in elkaar gevlochten.”
Dumbar over de kleur geel “Ik kwam op die grauwe stations en dacht ‘daar moet een knalkleur binnenrijden’. Maar felgeel, sputterde de directie. Machinisten weigerden er zelfs mee te gaan rijden.” Later was iedereen enthousiast.
De aanleiding was dat de NS moest transformeren naar een commerciële organisatie. De werkgroep huisstijl die 2 jaar daarvoor was opgericht vond dat daar een nieuwe huisstijl bij hoorde. De NS was overigens het eerste staatsbedrijf met een eigen huisstijl.
Geel en 1800 schetsen
De kleur geel voor de treinen is bewust gekozen “een sterke kleur die niet snel verkleurd. Het licht mensen uit tegen de contrasterende kleur op het perron”, aldus Dumbar.
1800 schetsen zijn er gebruikt. Erg veel, maar er was drang naar testen en normeren. De vorm moest open blijven om op grotere afstand ‘leesbaar’ te zijn.
Het blauwe logo symboliseert het heen en weer rijden van een trein over het spoor.
Zo, nu het artikel hebt gelezen en wellicht ook hebt getekend mag je kijken... Maar je moet er nog wel even voor omlaag scrollen.?
⇓
⇓
⇓
NS schuift
Je ziet de NS nu schuiven. Het geel krijgt een bijrol in de Sprinters. En voor de NS-app kwam er een nieuw ontwerp. Mijn vraag is, wat voegt het toe. Is het beter?
Nog een leuk filmpje van de NS hier op YouTube.
Bronnen: nsnieuws, Nieuws030, Marketing Tribune & eigen onderzoek.